Dorin Chirtoacă a trecut pe la FJŞC
echipa ziarului "CORIDOR" şi D.Chirtoacă
Studenţii care frecventează cursul de „Ştiinţe politice”, la promisiunea profesoarei A. Peru, au ocazia să se întâlnească, faţă-n faţă, cu reprezentanţii doctrinelor politice din R. Moldova.
Astfel prima doctrină studiată a fost cea liberală. Iar primul invitat care s-a întâlnit cu viitorii jurnalişti politici a fost unul dintre cei mai promiţători tineri în politica moldovenească – vicepreşedintele Partidului Liberal(PL) din Moldova, Dorin Chirtoacă.
În cadrul întâlnirii, care a avut loc vineri, 16 februarie, dl Chirtoacă a făcut o mică descriere a doctrinelor politice de pe tarabele din piaţa politică moldovenească, subliniind că unele dintre acestea stau la vitrine cu termenul expirat. În acest sens, a afirmat că „un social-democrat din UE poate fi mai liberal decât un social-democrat din Est”.
De asemenea, a încercat să caracterizeze fiecare partid parlamentar. Din spusele lui reiese că toate au „bube” negre (sau, mai bine zis, roşii). De exemplu, despre Partidul Democrat spune că este „un satelit al PCRM”; pe D. Braghiş (PDSM) îl consideră un „comunist care încearcă să fie în opoziţie”; iar PSL „a dat dovadă de inconsecvenţă” ş.a.m.d. În opinia lui Dorin Chirtoacă parteneriatul dintre PPCD şi PCRM a început încă înainte de 4 aprilie 2005 (dată când acesta a ieşit la suprafaţă complet), prin blocarea iniţiativelor democratice, ceea ce a permis comuniştilor să avanseze. Concluzionând acest subiect, tânărul politician a afirmat că în R. Moldova există mai multe partide comuniste – unul care poartă acest nume, iar celelalte au doar denumiri democratice.
Referindu-se la o posibilă fuzionare a partidelor de orientare liberală, D. Chirtoacă a spus că este posibilă o astfel de alianţă, dar fără participarea „jucătorilor” din echipa fostei „nomenclaturi sovietice” şi fără cei care au votat cu comuniştii.
Întrebat care, după părerea lui, sunt şansele de a câştiga fotoliul de primar general al municipiului Chişinău, candidatul PL a răspuns sugestiv că „şansele de câştig sunt direct proporţionale cu schimbarea în Chişinău”.
Gândul final pe care l-a expus Dorin Chirtoacă se rezumă la următoarele cuvinte: „avem nevoie de presiuni din partea societăţii asupra politicienilor!”. Adică nu trebuie să fim indiferenţi de ceea ce fac politicienii noştri, deoarece noi i-am votat. Deci, este nevoie de o monitorizare strictă din partea cetăţenilor – să nu ţinem produsul mai târziu de data indicată pe pachet.
P.S. Am observat că nu toţi colegii mei au fost încântaţi de această oră. Sau, poate nu îi interesau întâlnirea respectivă (cu excepţia primelor 5-10 minute)… Cineva se uita prin reviste de cosmetică. Alţii se fotografiau unul pe altul de la telefonul mobil(!) Altcineva rezolva integrame… Dar cine ştie, poate erau atenţi? Şi-i interesau ceea ce se discută. Sper să greşesc eu.
P.P.S. Îi mulţumim doamnei profesoare pentru această oră, din care avem posibilitatea să ne informăm din prima sursă. Aşteptăm următorul invitat care, din câte am înţeles, va fi un reprezentant al stângii.