miercuri, 30 ianuarie 2008

M-am înregistrat în Blogovăţ şi am trecut pe wordpress

După ce a trecut deja jumătate din termenul acordat pentru înregistrarea blogurilor în Blogovăţ, iată că am găsit şi eu 5 minute pentru a face acest lucru.

Aceasta e ultima postare aici. Din luna următoare (februarie), când împlinesc şi eu un an de blogging :) trec pe wordpress. Până atunci, însă, îmi rezerv vreo două zile pentru a face puţină curăţenie în noua casă - să pun la locul lor link-urile, "ferestrele" şi bannerele etc.

Mulţumesc celor care au votat în "sondajul" din dreapta (Ce notă dai blogului meu?).
Iată şi rezultatele:
52 de voturi
11% (6 v.) - nota 1
1% (1 v.) - nota 2
15% (8 v.) - nota 3
15% (8 v.) - nota 4
55% (29 v.) - nota 5
Dacă adunăm procentajul, cam nu fac 100%, dar dacă aşa a hotărât "administraţia", ce să-i fac?! :D

UPDATE
P.S. Noua adresă la care pot fi găsit este http://ionsurdu.com.

luni, 28 ianuarie 2008

Din interviul cu Ana Bejan, ex-prefect al judeţului Soroca

Ana Bejan: "Opoziţia trebuie să elaboreze un proiect politic comun"


Ana Bejan, profesoară, ex-prefect al judeţului Soroca, este unul din puţinii oameni care susţine că politica mare nu se face la Chişinău. În acest interviu am încercat să aflăm care e starea de spirit a cetăţenilor din teritoriu, ce aşteaptă ei de la partidele politice şi care-i mesajul liderilor locali pentru cei din Chişinău.

- Dnă Ana Bejan, de mai multe ori aţi afirmat că politica nu se face numai la Chişinău şi că se simte un gol politic mare în teritoriu. Cum se lucrează în raioane şi cine ar trebui să acopere acel gol?

- Într-adevăr, politica mare, reală, se face în provincie... Există o distanţă mare între oamenii de la sate şi liderii politici de la Chişinău. Ei sunt departe de electoratul local şi cunosc foarte superficial care sunt opţiunile, grijile şi doleanţele lui. Ei sunt prezenţi în satele noastre o dată la patru ani. De aceea, ca golul existent să fie acoperit, avem nevoie de o acţiune comună a tuturor partidelor şi mişcărilor social-politice democrate din ţară. Astfel, se va produce iluminarea culturală şi politică a populaţiei.

- Cum a fost anul politic 2007 în afara Chişinăului?

- A fost unul foarte stresant. L-aş aprecia pozitiv numai din punct de vedere al rezultatelor alegerilor locale şi formarea blocurilor democratice în majoritatea raioanelor. Asta a dus la debarcarea comuniştilor din administraţia publică locală. Cred că este o victorie şi, oricum, se simte suflul nou al democraţiei. Totodată, anul 2007 a fost şi un an de divizare. Vina principală o poartă guvernarea actuală, în frunte cu preşedintele Voronin, care, într-o republică parlamentară, a devenit figura principală a ţării. El nu şi-a îndeplinit misiunea de a fi garantul Constituţiei, de a consolida societatea, dar a devenit un terminator, care o divizează.

- Care e starea de spirit a oamenilor? Aşteaptă ei o schimbare în 2009?

- Oamenii aşteaptă schimbarea, aşteaptă semnalele noastre de unificare a partidelor democratice (opoziţiei). Deoarece legea interzice blocurile şi alianţele preelectorale, trebuie să se meargă pe elaborarea unor strategii comune ale Opoziţiei. Dacă în 2009 vor câştiga comuniştii, va trebui să ne luăm rămas-bun de la libertate, de la Europa, de la tot.

- Cum comentaţi declaraţiile preşedintelui Voronin privind schimbarea simbolurilor statului? Ce conotaţii au acestea?

- Sunt declaraţii antistatale şi iresponsabile. Într-un stat de drept, lui i s-ar fi intentat imediat un dosar penal. Cred că le-a lansat cu un singur scop - de a cultiva stări de spirit antiromâneşti în rândul cetăţenilor. Dar nu cred că populaţia este atât de naivă şi le va da crezare sau le va atrage atenţia.

- Cum a reacţionat societatea civilă din teritoriu la acţiunile antiromâneşti ale comuniştilor (expulzările diplomaţilor români, a preoţilor Mitropoliei Basarabiei, sistarea TVR 1 etc.)?

- Societate civilă nu avem, din păcate. O vom avea abia peste două-trei generaţii. Noi toţi suntem crescuţi şi, la rândul nostru, am educat o societate cu o mentalitate deformată. Oamenii sunt lipsiţi de libertate şi demnitate interioară. Întotdeauna am spus că un intelectual trebuie să aibă aceste două mari calităţi. Dacă nu le are, nu poate fi un exemplu pentru ceilalţi... Toate relele s-au întâmplat dintr-o singură cauză - pentru că n-am fost uniţi, dând dovadă de slăbiciune - fiecare partid îşi organiza mitingul său. Ne-au lipsit o reacţie fermă şi un mesaj clar. Cu aşa strategie nu vom ajunge departe.

- Credeţi că Opoziţia este pregătită să preia puterea în 2009?

- Interzicerea blocurilor electorale şi ridicarea pragului electoral vor duce la un război între partidele de opoziţie. Cred că nimeni nu trebuie să-şi facă iluzii că va depăşi pragul electoral cu uşurinţă. Totodată, modificările la legea privind interzicerea dublei cetăţenii pentru persoanele cu funcţii publice vor elimina forţele proromâneşti din campania electorală. Este o încălcare a drepturilor omului. Deci, Opoziţia trebuie să elaboreze un proiect politic comun, să vedem care sunt priorităţile noastre, să pregătim şi să lansăm campania electorală foarte serios. Obiectivul principal al tuturor partidelor de opoziţie trebuie să fie debarcarea comuniştilor. Să fim atenţi: 2008 este un an preelectoral, iar comuniştii deja şi-au anunţat intenţiile prin numirea lui V. Stepaniuc în funcţia de viceprim-ministru.

- 2008 a fost decretat An al tineretului. Cum se manifestă politic tinerii din provincie?

- Ca profesor şi ca om politic, susţin promovarea tinerilor. Dar ei au nevoie de o pregătire politică, de mobilizare şi de încurajare. Din păcate, ei sunt foarte pasivi, nu fac politică. A face politică nu-i uşor. De aceea, ei trebuie să capete experienţă alături de politicienii cu experienţă. Dar nu sunt de acord cu părerea că generaţia mai în vârstă de politicieni trebuie să plece, ca să vină tinerii. Este o aberaţie. Ca să poţi lua decizii politice, să faci o analiză politică, trebuie să ai experienţă şi o pregătire politică. E bine că 2008 a fost decretat An al tineretului, dar cred că aceasta s-a făcut şi cu subtext politic. Guvernanţii conştientizează că, într-o campanie electorală, locomotiva e susţinută de tineri. Iată prin ce îşi manifestă ei grija faţă de tineri. De ce n-au făcut-o până acum?

- Ce mesaj aveţi pentru liderii politici de la Chişinău?

- Vom da un semnal celor de la Chişinău că este necesar să se aşeze la masa de tratative şi să treacă la acţiuni comune, pentru a debarca comuniştii de la putere. Vom demonstra că nu declaraţiile contează şi vom trece la acţiuni concrete în raion - mitinguri, mese rotunde, întâlniri cu alegătorii. Oamenii s-au decepţionat de liderii politici care îşi aduc aminte de ei doar în campania electorală, iar mai târziu - trădează, precum s-a întâmplat pe 4 aprilie 2005. La moment, avem nevoie de un lider naţional. Electoratul dă semne că e în derută şi nu ştie cu cine să voteze. Dacă liderii politici de la Chişinău nu înţeleg că trebuie să se aşeze la masa de tratative şi să elaboreze un proiect naţional comun de activitate, noi vom pierde alegerile din 2009. Nu sunt pesimistă, dar obiectivă.

miercuri, 23 ianuarie 2008

Un (O) nou(ă) blog(geriţă)

Azi am aflat de un nou blog administrat de Victoria, studentă la Facultatea de Jurnalism.
E un site interesant. interactiv chiar (de la o extremă la alta). Postează imagini video şi fotografii, pune cititorilor întrebări, găseşti greşeli pe site-ul Ministerului Educaţiei şi învinueşte chiar un ziar de la Chişinău!
Dacă sunteţi curioşi, vizitaţi blogul :)

Save Alexandrina!

Alexandrina Hincu, un minunat copil care inca nu a atins varsta de un an de zile, sufera de o maladie rara care ii distruge buza superioara. Infectia este cauzata de un virus foarte rar si avanseaza rapid. Este primul copil al cuplului Alexandru Hincu si Diana Terzi.

Medicii au dat urmatoarea diagnoza:
necroza anala si fesiera (care sa rezolvat) si necroza buza superioara plus sepsis cu pseudomonosteriginosa, Klebsiella si Candida (asta cind infectia a intrat in singe)

Sunt necesare trei operatii complicate, care se pot efectua doar in clinici specializate din Germania.

In cazul in care nu se face interventie urgenta timp de 1-2 luni, fetita nu va putea manca si vorbi normal.

Pentru mai multe informaţii şi pentru un eventual ajutor, a fost creat blogul Alexandrinei.

luni, 21 ianuarie 2008

"Schimbările din şi de lângă noi" (+ bonus - poezia "Metamorfoze")

Când încerci să arunci o privire în urmă, măcar cu un an, nici nu-ţi vine să crezi câte schimbări s-au produs. Chiar dacă îţi pare că acest an a trecut în câteva clipe… clipe insuficiente pentru atâtea schimbări. După ce primii doi ani de facultate au trecut cu atâta intensitate şi „romantism”, acum am ajuns la o etapă când parcă nu vrem să acceptăm această realitate în care trăim. O realitate prin care eram (şi suntem) conştienţi că vom trece, dar pe care ne temem s-o acceptăm. Ne vine greu să credem că am ajuns unde am ajuns. De fapt, suntem ca nişte copii care merg pentru prima dată la şcoală... De fapt, trăim viaţa pe care trebuie s-o trăim, dar nu ne dăm seama că noi suntem în rolurile principale; că noi suntem cei care trebuie să fim! Pe scurt, e aceeaşi viaţă monotonă, dar care nouă ni se pare "INCREDIBILĂ", ni se pare ieşită din comun şi tare-tare plină de nimicuri frumoase...

Bonus - o poezie la temă, scrisă la timpul ei şi în locul potrivit de Saşa (alias Alex Luca), un prieten... Lectură plăcută...!

Metamorfoze
O altă lume, oamenii aceiaşi,
O altă viaţă, tot aceeaşi moarte.
Un alt destin, greşeli-neschimbate
Acelaşi rai, dar altele-s păcate.

Acelaşi om, dar altul anturajul,
Aceiaşi oameni, altul chiar eşti tu.
Un zâmbet fals, o lacrimă trufaşă.
Acelaşi da, când crezi de fapt că-i nu.

Aceleaşi voci, dar diferite tonuri
Aceiaşi ochi născând altă privire
Un alt succes, aceeaşi umilinţă

Aceeaşi poză, diferite tonuri,
Căci moartea trece totu-n nemurire
Iar viaţa naşte numai suferinţă...

duminică, 20 ianuarie 2008

Primăvara de azi şi prima întâlnire cu 3 bloggeri

Azi am avut impresia că a venit primăvara. O zi frumoasă, cu destul soare, un vântuleţ care te gâdila puţin la urechi şi, în sfârşit, fără fular la gât :D... Totodată, m-a apucat o frică. O frică de faptul că se apropie această primăvară. O apropiere care semnifică trecerea timpului. Trecerea timpului care înseamnă sfârşitul anului. Anului care abia a început. Început ce părea veşnic. Ce părea...

Trebuia găsită o metodă de a opri, pentru puţin timp, acest timp (repetiţie obligatorie) grăbit.
A apărut ideea de a mă întâlni cu nişte bloggeri - Pavel Ciorici, Vlad Namashco şi Valeriu Tihai. O bună posibilitate de a cunoaşte oameni noi, oameni care au apărut deja în presă, inclusiv la TV. Sunt tineri care şi-au făcut deja un nume cu ajutorul bloggingului (o metodă destul de originală, simplă şi interactivă) şi care au ceva de spus. [Mă aşteptam să vină şi Artur Gurău, dar am înţeles că dormea :D].

Interesant... ne rezervă vreo surpriză iarna care a mai rămas?

Bon Jovi - Bed Of Roses

Încă o super piesă. O voce inconfundabilă, puternică. Versuri superbe... Ce mai, merită de ascultat!
UPDATE: Subliniez melodia începând cu minutul 3.47 şi Atenţie la ultima parte a cântecului - minutul 4.23. Recomand să ascultaţi la volum maxim... în căşti desigur :)


Sitting here wasted and wounded
at this old piano
Trying hard to capture
the moment this morning I don't know
'Cause a bottle of vodka
is still lodged in my head
And some blonde gave me nightmares
I think that she's still in my bed
As I dream about movies
they won't make of me when I'm dead

With an ironclad fist I wake up
and French kiss the morning
While some marching band keeps
its own beat in my head
While we're talking
About all of the things that I long to believe
About love and the truth and
what you mean to me
And the truth is baby you're all that I need

I want to lay you down in a bed of roses
For tonight I sleep on a bed of nails
I want to be just as close as the Holy Ghost is
And lay you down on bed of roses

Well I'm so far away
That each step that I take is on my way home
A king's ransom in dimes I'd give each night
Just to see through this payphone
Still I run out of time
Or it's hard to get through
Till the bird on the wire flies me back to you
I just close my eyes and whisper,
baby blind love is true

I want to lay you down in a bed of roses
For tonight I sleep on a bed of nails
I want to be just as close as the Holy Ghost is
And lay you down on the bed of roses

Now as you close your eyes
Know I'll be thinking about you
While my mistress she calls me
To stand in her spotlight again
Tonight I won't be alone
But you know that don't
Mean I'm not lonely I've got nothing to prove
For it's you that I'd die to defend

I want to lay you down in a bed of roses
For tonight I sleep on a bed of nails
I want to be just as close as the Holy Ghost is
And lay you down
in a bed of roses

marți, 15 ianuarie 2008

În drum spre Festivalul Blogului Moldovenesc

De azi a început "lupta" pentru cele mai bune bloguri din Moldova. Eu aş numi lupta pentru cele mai "vii" (sau "active") bloguri din blogosfera.md
De fapt, totul va culmina cu Festivalul Blogului Moldovenesc - BLOGOVĂŢ 2008.

Blogovăţ este o iniţiativă a unui grup de bloggeri din Moldova, care au drept scop promovarea şi consolidarea bloggingului în spaţiul moldnet, coaguluarea comunităţii bloggerilor din Moldova şi crearea unui spaţiu alternativ de exprimare, discuţie şi colaborare.

Calendar:

  1. Înregistrarea blogurilor în concurs
    15 ianuarie 2008 – 11 februarie 2008
  2. Votarea
    11 februarie 2008 – 3 martie 2008
  3. Analiza datelor
    3 martie 2008 – 17 martie 2008
  4. Premierea câştigătorilor
    22 martie 2008
Organizatori şi contribuitori:

Blogovăţ 2008 este un proiect ce nu are nici o acoperire financiara şi se bazeaza doar pe entuziasmul, cunostinţele şi timpul dedicat de:

Iniţiatori şi organizatori
Valeriu Tihai
Vladislav Namaşco

Contribuitori
Mihai Moscovici
Eugen Luchianiuc
Vitalie Eşanu

vineri, 11 ianuarie 2008

Wikipedia are nevoie de articole în limba română!

Bloggerul roman, prieten al blogosferei moldovenesti, Carmen Holotescu face apel catre toti utilizatorii de Internet, vorbitori de limba romana sa contribuie la dezvoltarea resurselor Wikipedia in limba romana.

Acum Wikipedia in romana are 99 444 de articole si este pe locul 16 intre Wikipedii si cu ritmul de crestere cel mai mare. Wikipedia in romana are nevoie de inca 500 de intrari pentru a depasi bariera de o suta de mii de articole si a fi promovata in grupul celor care vin dupa cea in limba engleza.

Ma angajez sa scriu cate un articol despre blogosfera moldoveneasca, programul Edmund S. Muskie, proiectele Virtual Chisinau si Super Maxime, si de ce nu, sa-mi deschid propria pagina pe Wikipedia :)

Desigur, nu este usor sa scrii un articol de calitate pentru Wikipedia, insa ca si idei Vlad ar putea adauga ultimul sau articol de pe blog despre Web 2.0;
Artur ar putea sa mai experimenteze cu Web 2.0 si sa sa promoveze campania “ Daruieste Sarbatoare Copiilor” pe Wikipedia, dar si sa scrie despre sectorul neguvernamental din Moldova;
Valeriu ar putea scrie despre Blogosfera.md;
Ion ar putea scrie despre ziarul Timpul din Moldova;
Vultoor poate contribui cu resurse despre conceptul si proiectele open-source;
In fine, oricine poate contribui cu o informatie de interes general.

Transmite acest mesaj cititorilor blogului tau si impreuna vom aduce Wikipedia in romana in grupul celor cu peste 100 mii de articole.

De asemenea, daca inca nu ai semnat Petitia impotriva Wikipedia in limba moldoveneasca cu alfabet chirilic, acum este timpul potrivit sa o semnezi.

Sursa: Mihai Moscovici

Elton John - "Crocodile rock"

Treziţi-vă!

luni, 7 ianuarie 2008

Fără diacritice la început de an...

Focul din mine inca mai arde... Chiar daca ninge cu fulgi mascati si nu te vad, eu te simt. Dar e o simtire artificiala... totusi e simtire...
Focul vrea sa se stinga, dar e atat de puternic... Mocneste, dar nu se stinge...
Frige... Ninge peste el, dar degeaba. Nu au nicio putere acesti fulgi. Am imresia ca il ocolesc uneori, nu se mai apropie de el. Ei simt ca n-au nicio putere. Focul acesta nu mai este copil, pe care poti liber sa-l manipulezi, sa-l "tragi pe sfoara".
Totusi ninge frumos... Focul mocneste...

duminică, 6 ianuarie 2008

Maxime la superlativ?!

Mihai Moscovici a iniţiat recent un concurs pentru bloggeri. "Actorul principal" al acestuia este site-ul - Supermaxime.com - pe care l-a creat împreună cu un prieten de-al lui.
Mi se pare o idee bună (concursul), mai ales că este o metodă inteligentă de a îmbunătăţi pagina. Deoarece cu toţii ştim că nimic nu e perfect, chiar dacă vrem să credem acest lucru. Şi sunt sigur că, dacă vor fi mulţi participanţi, rezultatul concursului va fi unul benefic (pentru site).

Chiar dacă mă uit pe supermaxime.com de vreo două zile (obişnuiam să vizitez citatepedia.ro), mi-a fost de folos - într-o măsură mai mare sau mai mică (Mie - din curiozitate, iar câteva expresii a găsit şi fratelui meu).
Ce nu-mi place la supermaxime.com sunt modul de afişare a categoriilor [toate într-o listă :( Plus - acolo se găsesc şi nume de autori - aceştia cred că trebuie să fie aparte].
De asemenea, personal aş prefera ca atunci când selectez luna noiembrie, de ex., (din arhivă), rezultatele să apară pe categorii (sau pe autori) - în orice caz nu într-o listă, cum sunt articolele pe un blog.
Şi, nu în ultimul rând, ideea lui railean.net - referitor la o listă de "gânduri proprii" mi se pare destul de originală.

În rest, succese şi sperăm ca supermaxime.com să crească şi să fie îndrăgit de cât mai mulţi :)

Bărbaţii sunt cei mai buni bucătari! :P

O imagine "gustoasă" surprinsă de fratele meu :D

sâmbătă, 5 ianuarie 2008

Primul preşedinte de culoare sau prima femeie preşedinte în SUA?

Anul 2008 va fi an electoral în mai multe părţi. În România, Rusia, SUA.

În America luptele electorale pentru Casa Albă au început deja, ieşind la iveală favoriţii. Una din bătălii s-a dat în statul Iowa, unde democratul Barack Obama a ieşit învingător (38%), devansând-o pe colega sa Hillary Clinton (29%), fostă prima doamnă a SUA.
Totuşi, acestea nu sunt rezultatele finale.

Chiar dacă mai multe sondaje o arată pe H. Clinton drept viitorul preşedinte american, personal aş vrea ca B. Obama să fie ales [chiar dacă ambii sunt democraţi] (discursul lui, după aflarea rezultatelor din statul Iowa, chiar dacă a fost cam lung, dar unul neplictisitor, interesant şi... "scurt". Chiar de la prima propoziţie).
În cazul în care câştigă Obama, acesta ar deveni primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite.
În cazul în care câştigă Clinton, aceasta ar deveni prima femeie preşedinte ale SUA.

Una din două sigur va fi... părerea mea.

vineri, 4 ianuarie 2008

Eu stau în mijlocul la... nicăieri

Eu stau în mijlocul la... nicăieri... Aştept ceva, dar nu ştiu ce. Adică ştiu dar poate nu ştiu unde să stau. De aceea mă duc într-o parte... apoi în altă parte. Degeaba... până când.

Vântul e rece... foarte rece, şi e bine. Nimeni nu e în jurul meu, doar fulgi şi omăt. Nimic nu e în jurul meu, doar umbrele mele. Umbrele mele joacă în jurul meu, fiecare spunându-mi ceva... Nu le înţeleg, pentru că fiecare vorbeşte în limba ei. Aud doar... vântul rece... foarte rece.