duminică, 20 mai 2007

Ce era de aşteptat s-a produs

Traian Băsescu revine în funcţia de preşedinte. Asta au decis aproape 75 % din cetăţenii români care s-au prezentat la urnele de votare pe data de 19 mai, în cadrul referendumului de demitere a preşedintelui. Opţiunea lor a fost: NU demiterii.

Iată câteva opinii ale unor jurnalişti şi publicişti de marcă:
1)URMEAZĂ PARTEA CEA MAI GREA, Traian Ungureanu
Dupa o zi derutanta, finalul a marcat un verdict clar, aproape strivitor. Un nivel de sprijin de aproape 80% nu e o intimplare, ci o optiune in masa, asa cum Romania nu a mai cunoscut in vremuri de normalitate politica. In acelasi timp, esecul celor cinci partide ale coalitiei anti-Basescu e total. Efortul anti-Basescu a pus in miscare toate resursele statului, a indoit pina la deformare sistemul legal si parlamentar al Rominiei, a intoxicat aproape toate canalele media, a dispus de un buget la vedere apreciabil si la secret, in opinia mea, faraonic. Rezultatul: un esec categoric.
Basescu isi continua drumul confirmat si intarit. Urmeaza partea cea mai grea: constructia si opera de mare noutate pe care o asteapta cei care au cladit succesul lui Traian basescu, cu voturile lor.

2)ÎMPREUNĂ CU OAMENII, DEPARTE DE EI, Adrian Ursu
Traian Băsescu a câştigat. N-a obţinut doar victoria la scor în referendumul pentru întoarcerea sa în grădinile Cotrocenilor, de unde fusese izgonit. A reuşit să termine la timp şi groapa pe care a săpat-o între politic şi popor. Cel puţin asta spune rata mică a prezenţei la urne. Sincer, nu ştiu pentru care dintre aceste două isprăvi se bucură mai tare marinarul de ape tulburi, ale cărui satisfacţii sunt adesea de-a dreptul perverse.

3) Horia Roman Patapievici
Deja un scor de peste 60 de procente mi se pare bun si unul la care ma asteptam. Ma asteptam pentru ca aceasta coalitie, formata de cei 322 si guvern, a facut toate abuzurile posibile in ceea ce priveste si suspendarea presedintelui, si organizarea referendumului. Lucrurile, din acest punct de vedere, sunt foarte limpezi. Este accesibil oricui ca e vorba despre un abuz al unei coalitii, pe care electoratul nu-l tolereaza. Iar oamenii sunt foarte sensibili.

4) PUTEM SPUNE CĂ PREŞEDINTELE A FOST REALES, Cristian Pârvulescu
Trebuie sa tinem cont de faptul ca e foarte posibil ca, in urma acestui vot, presedintele sa fi obtinut ceva mai multe voturi decat in 2004. Prin extensie, putem spune, asadar, ca Traian Basescu a fost reales. Oricum, un referendum pentru demiterea presedintelui nu seamana nici cu alegerile prezidentiale, nici cu referendumul pentru modificarea Constitutiei.

5) MANEVRE ÎN STIL MARE, Sorin Roşca Stănescu
Rezultatul destul de previzibil al referendumului are cateva consecinte importante asupra repozitionarii partidelor politice. Apropiindu-ne de linia de start a alegerilor pentru Parlamentul European, care trebuie sa aiba loc in aceasta toamna, si a alegerilor locale din primavara anului viitor, vom putea prognoza si scorul electoral pe care il vor atinge partidele. Astfel, se vor contura scenariile unor noi majoritati parlamentare. Pe care Basescu le-ar dori mai devreme, incercand astfel, in stilul sau cunoscut, sa forteze realitatea, asezand-o in propriile tipare.

Niciun comentariu: