Despre alegerile locale... (2)
Barometrul de opinie publică din mai 2007, realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS AXA sub egida Institutului de Politici Publice (IPP), prezintă şi rezultate referitor la alegerile locale generale din 3 iunie.
Ca efect al campaniei electorale, cercetătorii constată că a crescut numărul celor care intenţionează să participe la alegerile locale. Cu toate acestea, mai mult de jumătate din populaţie este indecisă. 20,2% din numărul total al eşantionului ar vota în consiliile locale/municipale PCRM, 4,3% - AMN, 4,1% - PPCD, restul partidelor fiind sub 3%. De asemenea, conform sondajului, 44,5 la sută din populaţia Chişinăului nu are încă o opţiune de vot pentru funcţia de primar general, iar 13,3% ar vota pentru Veaceslav Iordan, candidatul PCRM. Acesta ar fi urmat de Dorin Chirtoacă, cu peste 9%, Vladimir Filat - 3,5%, Dumitru Braghiş - 3,3%, Leonid Bujor şi Eduard Muşuc - câte 2%. Potrivit experţilor, însă, datele pentru Chişinău nu sunt relevante, din cauza numărului mic de participanţi la sondaj (254 de persoane din numărul total al eşantionului). [TIMPUL de dimineaţă]
În sfârşit poziţia a doua este ocupată (chiar dacă e foarte subiectiv acest rezultat) de un candidat "nou", adică ne-comunist sau ne-filorus. Şi nu este un rezultat surprinzător. Dimpotrivă - poate chiar aşteptat.
Eu cred că, dacă se califică în turul doi Iordan şi Chirtoacă, cel de-al doilea câştigă. Spun asta chiar dacă unii consideră că reprezentantul PL-ului "nu este candidatul care să poată întruni voturile întregului electorat necomunist" (FLUX, Paradoxuri electorale, 23.05.2007).
Tot aici se spune că "reprezentantul Partidului Liberal are o campanie electorală destul de ştearsă spre deosebire de ceilalţi concurenţi electorali", ceea ce "este puţin probabil ca Dorin Chirtoacă să păstreze locul secund şi şansa de a se califica în turul doi alături de Veaceslav Iordan". Acest argument mi se pare cu totul banal. Or, nu poţi penaliza alegătorul pentru că nu a votat candidatul care a cheltuit aiurea bani pentru caravane cu maşini şi pentru cel mai mare baner electoral din Chişinău!
De asemenea se vehiculează ideea că Dorin Chirtoacă nu va obţine votul unei importante mase de alegători, fapt ce-l va împiedica să obţină voturile necesare pentru a deveni primar. Păi de ce nu?
În acest sens, va fi foarte interesantă poziţia PPCD-ului. În cazul în care rezultatele Barometrului de opinie se adeveresc (în turul doi ajung Iordan şi Chirtoacă), îl vor susţine oare creştin-democraţii sau nu? şi nu numai ei, ci şi celelate partide?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu