vineri, 23 noiembrie 2007

Comunistii ŞI-AU votat Biudjătul!

Circa 15 deputaţi din opoziţie (din fracţiunea Alianţa „Moldova Noastră” şi câţiva deputaţi neafiliaţi) au blocat vineri, 23 noiembrie tribuna centrală a Parlamentului în semn de protest faţă de proiectul bugetului de stat pentru anul 2008 şi încercând astfel să bareze adoptarea acestuia în lectură finală.

Pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului a fost inclusă doar chestiunea privind aprobarea proiectului bugetului în lectura a treia. Chiar la începutul şedinţei, liderul AMN Serafim Urecheanu a solicitat să nu se examineze această chestiune, pentru ca proiectul să fie studiat mai profund şi dezbătut în societate. Propunerea nu a fost acceptată de majoritatea parlamentară.

Deputatul Dumitru Braghiş, preşedintele Partidului Democraţiei Sociale a declarat că la capitolul venituri bugetul este unul naţional, dar la capitolul cheltuieli este bugetul Partidului Comuniştilor. El a spus că grupul său de deputaţi nu poate participa la o asemenea farsă şi va părăsi sala de şedinţe, îndemnându-şi colegii să procedeze la fel.

Fracţiunea AMN a solicitat o pauză, iar la revenirea în sala de şedinţe liderul Partidului Democrat Dumitru Diacov a anunţat că fracţiunea pe care o conduce de asemenea va părăsi şedinţa, pentru că deputaţii comunişti nu au dorit să discute şi să accepte cel puţin un amendament al fracţiunii la proiectul bugetului. Deputaţii din fracţiunea creştin-democrată nu au apărut la şedinţă după pauză.

Serafim Urecheanu a ieşit la tribuna centrală pentru a prezenta o declaraţie, dar spicherul Marian Lupu a anunţat că acesta poate lua cuvântul de la microfonul din sală. După aceasta, deputaţii din fracţiunea AMN, doi deputaţi membri ai Partidului Naţionale Liberal şi neafiliata Valentina Cuşnir i s-au alăturat lui Urecheanu la tribuna centrală. Deputaţii au afişat o pancartă cu inscripţia „bugetul komunist – sărăcia poporului”. Valentina Cuşnir avea în mână un mănunchi de busuioc, legat cu panglică tricoloră.

Preşedintele comisiei pentru politică economică buget şi finanţe, Nicolae Bondarciuc, la invitaţia spicherului, s-a aşezat în prezidiu în locul vicespicherului Iurie Roşca pentru a prezenta raportul comisiei. Raportul a fost prezentat paralel cu prezentarea unei declaraţii a fracţiunii AMN de către Serafim Urecheanu. După ce acesta a finalizat declaraţia, deputaţii de la tribuna centrală au bătut din palme, au scandat lozinci anticomuniste, încercând astfel să întrerupă procedura de adoptare a bugetului.

Intenţia nu a reuşit. Marian Lupu a pus chestiunea la vot. Pentru adoptarea bugetului au votat cei 56 de deputaţi comunişti, care au aplaudat zgomotos după anunţarea rezultatelor votului.

Toată procedura de votare în lectură finală a bugetului de stat pentru anul viitor a durat circa 15 minute.

După închiderea şedinţei, Urecheanu a declarat pentru presă că AMN va organiza acţiuni de protest nu doar la Chişinău dar şi în alte localităţi

Sursa: INFO-PRIM

Un comentariu:

Anonim spunea...

mai multe milioane de lei vor merge spre Balti din bugetul de stat ( unde e un primar comunist) decat spre Chisinau unde isi da seama oricine ca are nevoie de mai multe resurse decat "capitala nordica" .

Si Baltiul, de exemplu, de obicei primea mult mai putin din transferurile de la bugetul de stat decat s-a aprobat anul acesta, astfel a fost ca un dar pentru acei care fac totul cum trebuie.

Am auzit niste zvonuri venind dinspre primarie ca saracii nici nu stiu ce sa fac cu atatea milioane, si unde sa le bage... ( eu imi inkipui unde se vor duce!!!)