marți, 12 iunie 2007

Adrian Pintea (s-a stins din viaţă pe 8 iunie 2007)



Adrian Pintea face parte din galeria marilor actori romani care fac istorie din orice rol.

Actorul s-a nascut pe 9 octombrie 1954 si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, din Bucuresti, in 1979, la clasa profesorului Petre Vasilescu. Atat ca actor, cat si ca regizor, Adrian Pintea a transmis spectatorilor „magia” teatrului.

A abordat inca din anii de studiu roluri importante in piese precum „Oedip salvat”, de Radu Stanca, „Romeo si Julieta”, de William Shakespeare, sau „Pescarusul”, de A.P. Cehov. Apoi au urmat alte roluri in care si-a castigat prestigiul unui actor de prima clasa: Ahile, in „Ifigenia”, de Mircea Eliade, in regia lui Ion Cojar, Henric, in „Henric al lV-lea”, de Luigi Pirandello, in regia lui Dominic Dembinski, Val, in „Orfeu in infern”, de Tenessee Williams sau Eddie, in „Nebun din dragoste”, de Sam Shepard, ambele in regie proprie.

Nu putem uita insa nici rolurile din „Hamlet”, jucat pe scena Teatrului National Craiova, „Thomas A. Becket” sau „Repetitie cu Barrymore”, roluri de succes, care i-au marcat cariera.

Printre cele mai importante filme in care a jucat Adrian Pintea trebuie amintite „Iancu Jianu”, in regia lui Dinu Cocea, „Oglinzi paralele”, in regia lui Mircea Veroiu, si „Vulcanul stins”, in regia lui Dinu Cocea. Printre cele mai cunoscute roluri de televiziune se numara Zeno, in „Lumini si umbre”, regia Andrei Blaier, Marchizul de Mosa, in „Don Carlos”, si Don Juan, in piesa cu acelasi nume, de Fr. Dürrenmatt, ambele in regia lui Eugen Todoran. A facut si teatru radiofonic, doua dintre piesele de succes ale Radiodifuziunii Romane fiind „Idiotul”, de Dostoievski, si „Muntele vrajit”, de Thomas Mann.

Ca regizor, Adrian Pintea si-a pus amprenta asupra foarte multor piese. Merita amintite „Cei drepti” (1998), la Studioul Casandra, „Orfeu in infern” (1995), la Teatrul Romano-American, si „Thomas A. Becket” (1999), la Teatrul Bulandra.

Sursa: EVZ

Niciun comentariu: