sâmbătă, 2 iunie 2007

Andrei Ivanţoc a fost eliberat ! şi... indiferenţa misiunii OSCE!!!

Astăzi, 2 iunie, deţinutul politic, Andrei Ivanţoc, arestat în urmă cu 15 ani de către aşa-zisa "Justiţie Transnistreană" pentru "acte de terorism" a fost adus la punctul de frontieră de la Tighina.
În locul respectiv erau prezenţi colegul său Alexandru Leşco, scriitorii Grigore Vieru, Dumitru Matcovshi şi Nicolae Dabija + o mulţime de ziarişti, precum şi ambasadorul României la Chişinău, Filip Teodorescu. De asemenea, misiunea OSCE.
mai multe, în acest sens, scriu ZIUA, ROMPRES, MEDIAFAX, Evenimentul Zilei

Am urmărit o emisiune specială, la acest subiect, la postul EURO TV Chişinău, în jurul orei 16.00, iar la ora 20.00 - ştirile PRO TV Chişinău.
Au fost prezentate imagini în exclusivitate de la acest eveniment, imagini surprinse datorită amplasării favorabile a operatorului.
Imaginile ne-au arătat încă o dată că în stânga Nistrului este un regim criminal şi, deci, ilegal, care nu ştie ce înseamnă drepturile omului şi democraţie.
Şi nu doar atât. Cel mai enervant lucru a fost că reprezentanta OSCE se uita ca o babă de la piaţă care vrea să cumpere pătrunjel la tot ce se petrecea în faţa ei (Andrei Ivanţoc a fost bătut când a încercat să fugă în direcţia opusă celei în care îl aşteptau toţi. Conform spuselor celor invitaţi la emisiune, el a refuzat să semneze un document care prevedea că A. Ivanţoc nu mai are dreptul să calce pe partea transnistreană. Apoi a fost urcat, practic, cu forţa într-o maşină a Ministerului de Interne de la Chişinău şi dus într-o direcţie neştiută de cei prezenţi - mai târziu s-a constatat că a ajuns la apartamentul său din Chişinău...).

Această atitudine indiferentă a misiunii OSCE (ce fel de securitate şi cooperare asigură ea în Europa, dacă sub ochii misiunii are loc o hărţuială fizică a unui om care a luptat pentru ţara sa?), a reprezentanţilor Chişinăului oficial (adjunctul ministrului de interne al Republicii Moldova, Sergiu Golovaciuc şi ministrul adjunct al reintegrării, Ion Stăvilă, care a avut tupeul şi obrăznicia să afirme că Ivanţoc n-a fost bătut, în timp ce aproape toţi au văzut contrariul), ce să însemne oare?
De ce s-a comportat astfel cu o persoană care a stat atâţia ani degeaba închis? cu o persoană care şi-a dat viaţa pentru ţara lui, care a luptat pentru integritatea ţării?
Care va fi reacţia UE, ţinând cont că A. Ivanţoc are cetăţenie română şi,deci, e şi cetăţean european?

P.S. Peste două zile urmează a fi eliberat şi Tudor Petrov-Popa, un alt "terorist" (!) Cum se va proceda de data asta? Ce atitudine vor lua autorităţile (nu numai moldovene)?
P.P.S. Postul naţional de televiziune "Moldova-1" a afirmat în încheierea materialului că toate acţiunile au fost monitorizate de către OSCE, însă nu s-a precizat că această monitorizarea a avut loc cu mâinile în sân (sau şolduri, n-are importanţă)... şi că Ivanţoc a fost adus cu maşina respectivei misiuni, ceea ce este fals. Potrivit agenţiei Mediafax, Ivanţoc a fost adus la punctul de frontieră al oraşului Tighina cu un microbuz al autorităţilor transnistrene.

Niciun comentariu: