vineri, 5 octombrie 2007

"Războiul doi mondial încă nu s-a terminat"

Azi am fost la un simpozion ştiinţific (conferinţă) întitulat "Consecinţele celui de-al doilea război mondial pentru Europa Centrală şi de Răsărit. 1945-1947", prilejuită cu ocazia a 60 de ani de la încheierea tratatelor de pace care au pus capăt conflagraţiei. A avut loc in blocul IV a USM.
Invitaţi au fost savanţi, istorici, cercetători renumiţi din România (Gheorghe Buzatu, de la Univesitatea "Ovidius" din Constanţa; 
Ioan Scurtu, de la Univ. "Spiru Haret", tot el preşedintele Fundaţiei Forumului European pentru Istorie şi Cultură; Mihai Retegan, de la Univ. din Bucureşti) şi R. Moldova (Anatol Petrencu, Gheorghe Cojocaru ş.a.)
Fiecare şi-a axat discursul pe diferite aspecte ale problemei...

Ceea ce a atras atenţia a fost viziunea lui Gheorghe Buzatu, dr. prof.univ., care a avut acces la mai multe arhive şi biblioteci din câteva ţări (SUA, Anglia, Italia).
"Întrebarea care se pune este dacă au reuşit marile puteri să organizeze pacea mult-aşteptată de către popoare? Convingerea specialiştilor este că, în ciuda eforturilor depuse, deşi s-a câştigat războiul în 1945 prin eliminarea Italiei din război, prin capitularea Germaniei şi mai apoi a Japoniei, totuşi pacea nu a fost câştigată", afirmă Gh. Buzatu, subliniind că „războiul mondial a lăsat consecinţe atât de profunde, încât putem spune că el încă nu s-a terminat”. Unul din argumentele pe care le-a adus a fost acela că SUA şi Japonia n-au semnat încă tratatele de pace. Concluzionând, istoricul a atras atenţia asupra faptului că „opera de organizare a păcii trebuie încă studiată, mai ales astăzi când raporturile de forţe în lume s-au mai schimbat”.
Totodată, referindu-se mai mult la politica mondială, decât cea din România (Basarabia), istoricul spune că "Nu sunt dispus să cred azi că în toate cazurile URSS a greşit şi a fost vinovată. Deopotrivă cu ea, vina o poartă şi SUA, şi Anglia". Încă un argument în susţinerea tezelor de mai sus adus de Gh. Buzatu a fost că "SUA nici astăzi nu renunţă la punctul care prevede că hotarul româno-sovietic se stabileşte de convenţia semnată la 28 iunie 1940".
Încheind cu punctul pus pe "i": "Adevărul istoric nu ţine de hotărârea unui Guvern sau tribunal, ci de analiza documentelor".

Niciun comentariu: